Zupa grochowa krem po meksykańsku

Składniki:

  • groch łuskany - 200 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 10 sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • wątróbki drobiowe - 150 gramów
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • pietruszka natka - 2 łyżki
  • kumin
  • Czosnek 2 ząbki
  • gęsta śmietana 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Groch zalej 1,5 litrem wody. Dodaj kostki Knorr i gotuj do miękkości.
  2. W międzyczasie obierz i poszatkuj cebulę. Paprykę pokrój drobno. Na patelni podduś cebulę i paprykę. Dodaj pokrojoną i oczyszczoną wątróbkę.
  3. Gdy wątróbką zrobi się rumiana dodaj całość, wraz z pomidorami z puszki, do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Zupę dopraw kuminem i startym czosnkiem.
  5. Na koniec zupę zmiksuj. podawaj z posiekana natką pietruszki i gęstą śmietaną.