Zupa grochowa na wieprzowinie
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wywar z mięsa i warzyw - 1.5 litrów
  • Rosół z kury Knorr - 3 sztuki
  • wieprzowina (bez kości) - 10 dekagramów
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • wędzony boczek - 10 dekagramów
  • groch (moczony 2h) - 20 dekagramów
  • cebula - 10 dekagramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Groch włóż do wody na dwie godziny.
  2. Pokrój w kostkę wieprzowinę i boczek. Posiekaj drobno cebulę.
  3. Boczek częściowo stop, dodaj do niego pokrojone w kostkę mięso, a następnie posiekaną cebulę i majeranek, smaż razem.
  4. Wsyp namoczony groch, dodaj kostki Knorr oraz szklankę wody i duś kilka minut. Następnie zalej wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Dopraw do smaku i podawaj.