Zupa grochowa wigilijna
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • groch - 25 dekagramów
  • seler średni - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • marchew średnia - 1 sztuka
  • ziemniaki średnie - 2 sztuki
  • woda - 2000 mililitrów
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej groch namocz w letniej, przegotowanej wodzie.
  2. Gotuj następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczyły (2 litry).
  3. Umyj marchew i seler. Obierz, pokrój i wrzuć do gotującego się grochu. Nieco później dodaj pokrojone w plastry ziemniaki.
  4. Gotuj do całkowitego rozgotowania się grochu i warzyw, następnie dodaj kostkę bulionową Knorr i zasmażkę Knorr. Gdyby zupa była zbyt gęsta można rozcieńczyć ją dodając odpowiednią ilość wody.