Zupa grochowa z pęczakiem
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • groch - 20 dekagramów
  • włoszczyzna - 25 dekagramów
  • Rosół z kury Knorr - 3 sztuki
  • Kości lub boczek - 30 dekagramów
  • pęczak - 10 dekagramów
  • słonina - 4 dekagramy
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Groch i pęczak opłucz i namocz osobno w zimnej, przegotowanej wodzie.
  2. Osobno ugotuj groch i osobno pęczak. Ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem kostek Knorr – około 1,5 litra.
  3. Przetrzyj groch i połącz z wywarem z kości, następnie dodaj pęczak.
  4. Dopraw majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Gotuj 5 minut.
  5. Słoninę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Zupę grochową z pęczakiem podaj, zaraz po przygotowaniu, ze skwarkami.