Zupa grochowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • groch - 200 gramów
  • mięso z rosołu (kurczak lub wieprzowina) - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchewki - 2 sztuki
  • średnie cebule - 2 sztuki
  • średniej wielkości ziemniaki - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • woda - 2 litry
  • sól do smaku
  • por - 0.5 sztuk
  • seler - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.
  2. Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.
  4. Gotową zupę dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.