Zupa grochowa

47


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
groch200 gramów
mięso z rosołu (kurczak lub wieprzowina)500 gramów
Rosół z kury Knorr2 sztuki
wędzony boczek100 gramów
marchewki2 sztuki
średnie cebule2 sztuki
średniej wielkości ziemniaki4 sztuki
ząbek czosnku3 sztuki
pieprz czarny mielony1 szczypta
majeranek1 szczypta
woda2 litry
sól do smaku
por0.5 sztuk
seler0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Groch pozostaw w zimnej wodzie na całą noc.
Krok 2
Mięso, warzywa oraz boczek zalej 2 litrami wody i zagotuj, po czym zbierz szumowiny. Ugotuj wywar, a następnie odcedź go – warzywa i mięso pokrój w kostkę.
Krok 3
Ziemniaki pokrój w kostkę. Do odcedzonego wywaru dodaj groch, przyprawy oraz kostki Rosół z kury Knorr. Gotuj całość do momentu, kiedy groch będzie zupełnie miękki (rozgotowany). Dodaj następnie pokrojone warzywa oraz mięso, a także ziemniaki – gotuj do momentu, gdy te będą miękkie.
Krok 4
Gotową zupę grochową dopraw majerankiem, pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba – solą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl