Przygotowanie |
Krok 1 |
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj. |
Krok 2 |
Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody. |
Krok 3 |
Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw. |
Krok 4 |
Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj. |
Krok 5 |
Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty. |
Krok 6 |
Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie. |
Krok 7 |
W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem. |