Zupa grzybowa

Składniki:

  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pietruszka - 0.5 sztuk
  • masło - 1 łyżka
  • ziemniaki pokrojone w kostkę - 2 sztuki
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana 18% - 1 łyżka
  • suszone pokrojone grzyby - 5 dekagramów
  • marchew pokrojona w plastry - 1 sztuka
  • cebula skrojona w kostkę - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.
  2. Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.
  3. Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
  4. Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.
  5. Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
  6. Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.
  7. W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.