Zupa grzybowa

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ziele angielskie3 ziarna
liść laurowy2 sztuki
pieprz1 szczypta
olej roślinny3 łyżki
sól1 szczypta
pietruszka0.5 sztuk
masło1 łyżka
ziemniaki pokrojone w kostkę2 sztuki
suszony tymianek1 łyżeczka
gęsta śmietana 18% 1 łyżka
suszone pokrojone grzyby 5 dekagramów
marchew pokrojona w plastry 1 sztuka
cebula skrojona w kostkę 0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.
Krok 2
Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.
Krok 3
Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
Krok 4
Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.
Krok 5
Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
Krok 6
Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.
Krok 7
W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl