zupa grzybowa
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 2 litry
  • suszone borowiki - 40 gramów
  • mała marchewka - 1 sztuka
  • mała pietruszka - 0.5 sztuk
  • masło - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku - 0.5 łyżeczek
  • śmietana kremówka 30% - 150 mililitrów
  • mąka - 1 łyżka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą.
  2. Na drugi dzień do wody z grzybami dodajemy marchewkę, pietruszkę i Delikat i gotujemy je na małym ogniu przez godzinę. Grzyby i marchewkę drobno siekamy.
  3. Śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do gotującej się zupy. Dodajemy tez masło . Kiedy zupa się zagotuje, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.