Zupa grzybowa po kasztelańsku
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • suszone borowiki - 30 dekagramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
  • śmietana - 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • przesiana mąka - 2 łyżki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • masło lub margaryna - 3 łyżki
  • cebule - 2 sztuki
  • por - 30 dekagramów
  • marchew - 50 dekagramów
  • włoszczyzna - 1 sztuka
  • malutkie, świeże grzyby leśne, pieczarki lub boczniaki - 10 dekagramów
  • posiekana natka pietruszki - 1 sztuka
  • woda - 1 litr

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj.
  2. Cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj.
  3. Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 minut.
  4. Mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.
  5. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb.