Zupa grzybowa w orientalnym stylu
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 200 gramów
  • grzyby shitake - 50 gramów
  • Zupa grzybowa Knorr - 1 opakowanie
  • makaron ryżowy - 100 gramów
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ser tofu - 100 gramów
  • olej sezamowy - 0.5 łyżeczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • kolendra - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka obsmaż na patelni z olejem sezamowy. Ostudź i pokrój w kostkę.
  3. Grzyby shitake sparz w gotującej się wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Zupę grzybową Knorr przygotuj według proporcji podanych na opakowaniu. Zagotuj.
  5. W miseczce na dnie umieść makaron, pokrojone w plastry grzyby shitake, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i ser tofu. Dodaj dwa plasterki czosnku, całość zalej gorącą zupą Knorr. Dopraw sosem sojowym.
  6. Zupę podawaj posypaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w 2 centymetrowe kawałki.