|
Składniki | ||
Suszone grzyby prawdziwki | 100 gramów | |
Gotowy makaron – łazanki | 100 gramów | |
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
cebula | 2 sztuki | |
marchewka | 1 sztuka | |
pietruszka | 1 sztuka | |
seler | 0.5 sztuk | |
ząbek czosnku | 4 sztuki | |
szczypiorek | 1 pęczek | |
pieprz czarny ziarnisty | 5 sztuk | |
ziele angielskie | 4 sztuki | |
liść laurowy | 2 sztuki | |
gałązka tymianku | 2 sztuki | |
woda | 1.5 litrów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki. |
Krok 2 |
W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego). |
Krok 3 |
Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut. |
Krok 4 |
Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem. |
Autor: Piotr Murawski |