| |||||||||
| Składniki | ||
| Suszone grzyby prawdziwki | 100 gramów | |
| Gotowy makaron – łazanki | 100 gramów | |
| Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
| cebula | 2 sztuki | |
| marchewka | 1 sztuka | |
| pietruszka | 1 sztuka | |
| seler | 0.5 sztuk | |
| ząbek czosnku | 4 sztuki | |
| szczypiorek | 1 pęczek | |
| pieprz czarny ziarnisty | 5 sztuk | |
| ziele angielskie | 4 sztuki | |
| liść laurowy | 2 sztuki | |
| gałązka tymianku | 2 sztuki | |
| woda | 1.5 litrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki. |
| Krok 2 |
| W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego). |
| Krok 3 |
| Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut. |
| Krok 4 |
| Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem. |
| Autor: Piotr Murawski |