Zupa grzybowa z łazankami

40


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
Suszone grzyby prawdziwki100 gramów
Gotowy makaron – łazanki100 gramów
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr1 sztuka
cebula2 sztuki
marchewka1 sztuka
pietruszka1 sztuka
seler0.5 sztuk
ząbek czosnku4 sztuki
szczypiorek1 pęczek
pieprz czarny ziarnisty5 sztuk
ziele angielskie4 sztuki
liść laurowy2 sztuki
gałązka tymianku2 sztuki
woda1.5 litrów
Przygotowanie
Krok 1
W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.
Krok 2
W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).
Krok 3
Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut.
Krok 4
Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl