Zupa grzybowa z łazankami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Suszone grzyby prawdziwki - 100 gramów
  • Gotowy makaron – łazanki - 100 gramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • gałązka tymianku - 2 sztuki
  • woda - 1.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.
  2. W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).
  3. Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut.
  4. Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem.