Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami

47


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone300 gramów
Zupa grzybowa Ulubione Smaki Knorr1 opakowanie
marchewka1 sztuka
pietruszka1 sztuka
seler0.25 sztuk
średniej wielkości cebula1 sztuka
przecier pomidorowy1 łyżka
gęsta śmietana100 mililitrów
ząbek czosnku2 sztuki
ziarenka czarnego pieprzu4 sztuki
ziele angielskie4 sztuki
pęczek natki pietruszki
czarny pieprz
olej lub oliwa2 łyżki
woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj mięsne kulki: pokrój cebulę w drobną kostkę, podsmaż ją na oliwie (lub oleju) i dodaj do mięsa mielonego. Dopraw całość odrobiną czarnego pieprzu, po czym uformuj małe kulki.
Krok 2
Warzywa umyj i obierz, dodaj do nich przyprawy i zalej około 1 litrem zimnej wody. Rozgnieć czosnek i także dodaj do warzyw. Doprowadź wodę z warzywami do wrzenia i gotuj przez około 30 minut, następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała.
Krok 3
Dodawaj powoli mięsne kulki, mieszając bulion od czasu do czasu.
Krok 4
Wsyp jedną lub dwie Zupy grzybowe Knorr (w zależności od ilości bulionu) i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Zapraw całość przecierem pomidorowym, pod koniec gotowania również śmietaną. Posiekaj natkę pietruszki i posypuj nią zupę przed podaniem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl