Zupa grzybowa
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 0.5 sztuk
  • Zupa grzybowa Knorr - 1 opakowanie
  • suszone grzyby (najlepiej borowiki) - 100 gramów
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • mała cebula - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • seler - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • pieprz
  • śmietana 22% - 100 mililitrów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • zimna woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do garnka umytego kurczaka i całość zalej około 2 litrami zimnej wody. Gdy wywar się zagotuje - zbierz i usuń szumowinę. Dodaj przyprawy i czosnek.
  2. Namocz grzyby przez około 20 minut w ciepłej wodzie, następnie pokrój w cienkie plastry i dodaj do wywaru.
  3. Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast pozostałe warzywa zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry i dodaj do zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.
  4. Dodaj do gotowego wywaru Zupę grzybową Knorr, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poprawi ona smak, aromat, a także konsystencję twojej zupy.
  5. Przed podaniem zapraw całość śmietaną i dodaj trochę majeranku.