Zupa gulaszowa
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe zrazówka lub rostbef - 400 gramów
  • słonina lub surowy boczek - 100 gramów
  • Węgierska zupa gulaszowa Knorr - 1 opakowanie
  • olej - 50 mililitrów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 gramów
  • woda - 700 mililitrów
  • Kminek z Polski Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w centymetrowej wielkości kostki.
  2. Na oleju podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje.
  3. Dodaj cebulę i smaż, aż cebula zacznie brązowieć. Wsyp zupę Knorr i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy.
  4. Całość zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj marchew i ziemniaki. Gotuj wszystko około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku roztartym kminkiem, a w razie potrzeby dodaj szczyptę ostrej papryki.