Zupa gulaszowa
  • 120 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów
  • pieczarki - 300 gramów
  • papryka - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • musztarda ziarnista - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • kilka ziarenek pieprzu
  • ciecierzyca z puszki - 400 gramów
  • mięso wołowe - 500 gramów
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • woda - 3 litry

Sposób przygotowania:

  1. Zgromadzić potrzebne składniki.
  2. Na patelni podgrzewać Ramę Smaż jak szef kuchni, cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić kilkanaście minut na wolnym ogniu.
  3. Na drugiej, większej patelni, podsmażyć na Ramie Smaż jak szef kuchni pokrojoną w kostkę wołowinę.
  4. Gdy wołowina się usmaży dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na ćwiartki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziarnistą musztardę. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut.
  5. Do garnka nalać wodę, włożyć włoszczyznę (ćwiartkę selera, 2 pietruszki, 2-3 marchewki, pora), ciecierzycę z puszki, ziele, liść laurowy, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dodać uduszoną cebulę i mięso z warzywami. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować dość długo, nawet godzinę.
  6. Na koniec wyłowić z zupy włoszczyznę, już nie będzie potrzebna. Poza marchewką. Marchewkę pokroić na plasterki i dodać do zupy. Nalewać na talerze i delektować się lekko ostrym, rozgrzewającym smakiem. Teraz na jesień ta zupa jest idealna, pomoże Wam przetrwać nadchodzące chłody.