Przygotowanie |
Krok 1 |
W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość. |
Krok 2 |
Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę. |
Krok 3 |
Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej. |
Krok 4 |
Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut. |
Krok 5 |
Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy. |
Krok 6 |
Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski. |
Krok 7 |
Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły. |
Krok 8 |
Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu. |