Zupa hamburska

0


Łatwe


0 min.


4 os.

Składniki
marchew80 gramów
por1 sztuka
pieprz
jajko1 sztuka
sól
cukier
gałka muszkatołowa
mleko0.5 szklanek
mrożony zielony groszek100 gramów
pietruszka1 sztuka
mąka50 gramów
natka pietruszki2 łyżki
szparagi150 gramów
ocet z białego wina4 łyżki
śliwki suszone80 gramów
węgorz350 gramów
kość wędzonej szynki500 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.
Krok 2
Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.
Krok 3
Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.
Krok 4
Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.
Krok 5
Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.
Krok 6
Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.
Krok 7
Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.
Krok 8
Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl