Zupa hamburska

Składniki:

  • marchew - 80 gramów
  • por - 1 sztuka
  • pieprz
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • mleko - 0.5 szklanek
  • mrożony zielony groszek - 100 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • mąka - 50 gramów
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • szparagi - 150 gramów
  • ocet z białego wina - 4 łyżki
  • śliwki suszone - 80 gramów
  • węgorz - 350 gramów
  • kość wędzonej szynki - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.
  2. Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.
  3. Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.
  4. Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.
  5. Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.
  6. Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.
  7. Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.
  8. Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.