Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi

Składniki:

  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • por - 0.5 sztuk
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pietruszka - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • bulion - 6 szklanek
  • oliwa - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • kapusta - 0.25 sztuk
  • na grzanki:
  • kromki pszennego chleba tostowego - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę grubo poszatkuj. Pora pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz.
  2. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na kawałki. Bulion zagotuj.
  3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz pora. Dodaj przyprawy, marchewkę, seler i pietruszkę. Smaż 1 minutę.
  4. Zalej bulionem i poczekaj aż zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut.
  5. Dodaj kapustę i ziemniaki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.
  6. Ząbki czosnku rozkrój, natrzyj nimi kromki chleba, następnie pokrój je w kostkę i zrumień na maśle.
  7. Zupę rozlej do talerzy, posyp grzankami i posiekaną natką.