Zupa jarzynowa z grzankami czosnkowymi
przepisy.pl
60 minut
6 osób
Średnie
Składniki:
ziemniaki - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
seler - 0.5 sztuk
ziele angielskie - 5 ziaren
liść laurowy - 1 sztuka
marchew - 2 sztuki
por - 0.5 sztuk
pieprz - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pietruszka - 1 sztuka
masło - 1 łyżka
natka pietruszki - 0.5 pęczków
bulion - 6 szklanek
oliwa - 2 łyżki
czosnek ząbki - 2 sztuki
kapusta - 0.25 sztuk
na grzanki:
kromki pszennego chleba tostowego - 4 sztuki
Sposób przygotowania:
Kapustę grubo poszatkuj. Pora pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz.
Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na kawałki. Bulion zagotuj.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz pora. Dodaj przyprawy, marchewkę, seler i pietruszkę. Smaż 1 minutę.
Zalej bulionem i poczekaj aż zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut.
Dodaj kapustę i ziemniaki, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.
Ząbki czosnku rozkrój, natrzyj nimi kromki chleba, następnie pokrój je w kostkę i zrumień na maśle.
Zupę rozlej do talerzy, posyp grzankami i posiekaną natką.