Zupa jarzynowa z jagłami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler korzeniowy - 1 sztuka
  • świeży lubczyk - gałązka - 1 sztuka
  • cebula duża - 1 sztuka
  • kalafior różyczki małe - 1 szklanka
  • pomidor - 1 sztuka
  • koperek posiekany - 2 łyżki
  • kasza jaglana - 8 łyżek
  • masło - 1 łyżka
  • czubryca czerwona - 4 łyżeczki
  • śmietana do zup - 5 łyżek
  • Bulion cielęcy Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, osącz, obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w cienkie paseczki. Cebulę posiej w ćwierć plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.
  2. W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść kostki rosołowe, wsypa przepłukaną na sicie kaszę, gotuj 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło – wrzuć na nie pokrojone warzyw, małe różyczki kalafiora i posiekany lubczyk, smaż mieszając aż lekko zaczną się złocić. Dodaj czubrycę i jeszcze chwilkę smaż uważając żeby nie przypalić przypraw – przełóż jarzyny do garnka z bulionem i kaszą. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  3. Na koniec dodaj śmietanę roztrzepaną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek.