Zupa jarzynowa z jagłami

3


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
marchewka1 sztuka
pomidor1 sztuka
Bulion cielęcy Knorr2 sztuki
masło1 łyżka
seler korzeniowy1 sztuka
pietruszka korzeń1 sztuka
śmietana do zup5 łyżek
kasza jaglana8 łyżek
koperek posiekany2 łyżki
cebula duża1 sztuka
świeży lubczyk - gałązka1 sztuka
kalafior różyczki małe1 szklanka
czubryca czerwona4 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa umyj, osącz, obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w cienkie paseczki. Cebulę posiej w ćwierć plasterki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść kostki rosołowe, wsypa przepłukaną na sicie kaszę, gotuj 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło – wrzuć na nie pokrojone warzyw, małe różyczki kalafiora i posiekany lubczyk, smaż mieszając aż lekko zaczną się złocić. Dodaj czubrycę i jeszcze chwilkę smaż uważając żeby nie przypalić przypraw – przełóż jarzyny do garnka z bulionem i kaszą. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Krok 3
Na koniec dodaj śmietanę roztrzepaną i zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl