Zupa jarzynowa z mieszanką kasz
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 4 łyżki
  • kasza gryczana palona - 5 łyżek
  • marchewka, dość duża - 1 sztuka
  • brokuł - 0.3 sztuk
  • seler naciowy, łodygi z listkami - 2 sztuki
  • botwinka młoda, z maluteńkimi buraczkami - 0.25 pęczków
  • koperek świeży, gałązka - 5 sztuk
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj ok. 1 litra wody, rozpuść w niej bulionetki Knorr. Kasze przesyp na sito i dokładnie wypłucz. Osącz u wrzuć do wrzącego bulionu, gotuj ok. 10 minut.
  2. Warzywa oczyść i opłucz, osącz. Marchewkę i łodygę brokuła pokrój w niedużą kosteczkę. Różyczki brokuła podziel na małe kawałki. Selera naciowego posiekaj, ale niezbyt drobno. Botewinkę także posiekaj, razem z koperkiem.
  3. Gdy kasza nieco zmięknie dorzuć marchewkę i łodygi brokuła, gotuj ok. 5 minut. Dodaj selera naciowego i różyczki, gotuj jeszcze jakieś 3 - 5 minut. Zestaw garnek z ognia. Śmietanę roztrzep z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka. Dosyp posiekaną botwinkę i koperek - już nie gotuj!