| |||||||||
| Składniki | ||
| kalafior | 1 sztuka | |
| marchewki | 2 sztuki | |
| seler | 1 sztuka | |
| pietruszka | 1 sztuka | |
| Rosół z kury Knorr | 1 litr | |
| cebula | 1 sztuka | |
| ziemniaki | 4 sztuki | |
| śmietana | 300 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. |
| Krok 2 |
| Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpół ugotowane. |
| Krok 3 |
| Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „al dente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący. |
| Krok 4 |
| Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zwarzyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem. Smacznego! |
| Autor: Kuba |