Zupa kalafiorowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior - 1 sztuka
  • marchewki - 2 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 litr
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  2. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpół ugotowane.
  3. Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „al dente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący.
  4. Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zwarzyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem. Smacznego!