Zupa kalafiorowa z kurczakiem
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • włoszczyzna na rosół - 1 pęczek
  • kurczak - 1 sztuka
  • kalafior - 1 sztuka
  • śmietana - 1 szklanka
  • zielenina - 1 pęczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 8 ziaren

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i zdejmij szumowiny.
  2. Teraz dodaj rozdrobnioną włoszczyznę i gotuj rosół około 40 minut.
  3. Po tym czasie dodaj zieleninę, przyprawy oraz kostki Knorr. Teraz gotuj powoli kolejne 30 minut, aby rosół nabrał smaku i był klarowny.
  4. Gdy uznasz, że rosół jest gotowy, wyjmij z niego duże kawałki włoszczyzny oraz mięso. Resztę przecedź do drugiego garnka.
  5. Teraz do czystego rosołu dodaj z powrotem odzyskaną włoszczyznę, a także różyczki z kalafiora i wlej śmietankę. Całość gotuj około 15 minut.
  6. Gdy kalafior zrobi się zupełnie miękki zmiksuj zupę na gładki krem. Mięso z gotowania rosołu oddziel od kości i porwij na mniejsze kawałki. Zupę kalafiorową podawaj z kawałkami kurczaka.