Zupa kalafiorowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior - 50 dekagramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • mleko - 1.5 litrów
  • ser żółty tarty - 20 dekagramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • natka pietruszki (posiekana)
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • ocet

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki.
  2. Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj.
  3. Miękkiego kalafiora przetrzyj.
  4. Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki.
  5. Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając. Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
  6. Zupę kalafiorową podawaj zaraz po ugotowaniu.