Zupa kapuściana z brokułami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta biała - 1 sztuka
  • brokuły - 1 sztuka
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • pieprz - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • natka pietruszki - 2 szczypty
  • przyprawa warzywna - 1 szczypta
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • woda - 1.5 litrów
  • mąka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkować kapustę, brokuła podzielić na drobne różyczki, obrać włoszczyznę i ziemniaki, opłukać.
  2. Po włożeniu poszatkowanej kapusty, podzielonych drobno brokułów, liścia laurowego , ziarenek pieprzu ,części włoszczyzny i rosołów zalać wodą i włączyć . Zetrzeć resztę włoszczyzny (można też kawałek marchewki pokroić w plasterki) pokroić ziemniaki na drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Od czasu do czasu można przemieszać.
  3. Po zagotowaniu dodaje natkę pietruszki i przyprawy, wyłączam, troszkę ostudzam w chłodnym miejscu i w tym czasie robię zaprawkę z mąki i śmietany żeby gładko wymieszać dodaję trochę gorącego wywaru. Gdy wywar się troszkę ostudzi dodaje zaprawkę przez sitko żeby nie narobić grudek. Przy wlewaniu zaprawki trzeba mieszać zupę. Zagotować i gotowe ;) można próbować z innymi przyprawami, dodatkami. Można dodać fasolkę szparagową, kalafior itp. :) Życzę smacznego