Zupa kapuściana z brokułami

0


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
kapusta biała1 sztuka
brokuły1 sztuka
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr1 sztuka
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
liść laurowy1 sztuka
marchew3 sztuki
pietruszka korzeń1 sztuka
seler1 sztuka
por1 sztuka
ziemniaki4 sztuki
pieprz2 sztuki
sól2 szczypty
natka pietruszki2 szczypty
przyprawa warzywna1 szczypta
pieprz mielony1 szczypta
woda1.5 litrów
mąka2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Poszatkować kapustę, brokuła podzielić na drobne różyczki, obrać włoszczyznę i ziemniaki, opłukać.
Krok 2
Po włożeniu poszatkowanej kapusty, podzielonych drobno brokułów, liścia laurowego , ziarenek pieprzu ,części włoszczyzny i rosołów zalać wodą i włączyć . Zetrzeć resztę włoszczyzny (można też kawałek marchewki pokroić w plasterki) pokroić ziemniaki na drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Od czasu do czasu można przemieszać.
Krok 3
Po zagotowaniu dodaje natkę pietruszki i przyprawy, wyłączam, troszkę ostudzam w chłodnym miejscu i w tym czasie robię zaprawkę z mąki i śmietany żeby gładko wymieszać dodaję trochę gorącego wywaru. Gdy wywar się troszkę ostudzi dodaje zaprawkę przez sitko żeby nie narobić grudek. Przy wlewaniu zaprawki trzeba mieszać zupę. Zagotować i gotowe ;) można próbować z innymi przyprawami, dodatkami. Można dodać fasolkę szparagową, kalafior itp. :) Życzę smacznego
Autor: Aleksandra BrodowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl