Przygotowanie |
Krok 1 |
Poszatkować kapustę, brokuła podzielić na drobne różyczki, obrać włoszczyznę i ziemniaki, opłukać. |
Krok 2 |
Po włożeniu poszatkowanej kapusty, podzielonych drobno brokułów, liścia laurowego , ziarenek pieprzu ,części włoszczyzny i rosołów zalać wodą i włączyć . Zetrzeć resztę włoszczyzny (można też kawałek marchewki pokroić w plasterki) pokroić ziemniaki na drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Od czasu do czasu można przemieszać. |
Krok 3 |
Po zagotowaniu dodaje natkę pietruszki i przyprawy, wyłączam, troszkę ostudzam w chłodnym miejscu i w tym czasie robię zaprawkę z mąki i śmietany żeby gładko wymieszać dodaję trochę gorącego wywaru. Gdy wywar się troszkę ostudzi dodaje zaprawkę przez sitko żeby nie narobić grudek. Przy wlewaniu zaprawki trzeba mieszać zupę. Zagotować i gotowe ;) można próbować z innymi przyprawami, dodatkami. Można dodać fasolkę szparagową, kalafior itp. :) Życzę smacznego |