Zupa krem marchewkowo pomarańczowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewka - 750 gramów
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • świeża mięta kilka listków - 1 łyżka
  • ser mascarpone - 3 łyżki
  • szalotka mała - 1 sztuka
  • chilli posiekane - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 0.25 łyżeczek
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej wodą tak żeby była przykryta. Dodaj posiekaną szalotkę, chili, cukier i oba buliony. Gotuj pod przykryciem aż marchewka będzie zupełnie miękka.
  2. Pomarańczę wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, dodaj do ugotowanej marchewki. Z pomarańczy wyciśnij sok.
  3. Marchewkę zmiksuj blenderem na gładką masę - dodaj listki mięty, sok z pomarańczy i ew. trochę wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Całość przetrzyj przez sito aby zupa była zupełnie gładka. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.