Zupa krem z białych szparagów
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • białe szparagi - 500 gramów
  • cukier - 1 szczypta
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • biały pieprz - 0.5 łyżeczek
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • bagietka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.
  2. Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.
  3. W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  4. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.
  5. Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.