Zupa krem z cukinii
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 600 gramów
  • por - 200 gramów
  • zielony seler - 150 gramów
  • świeży czosnek - 10 gramów
  • olej roślinny - 20 gramów
  • woda - 0.5 litrów
  • świeża bazylia - 15 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pora oraz seler umyj i pokrój na małe kawałki.
  2. Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce. Czosnek posiekaj.
  3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj seler i pora. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj cukinię i czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę.
  5. Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez kolejne 10-12 minut, aż cukinia zrobi się miękka i gotowa do zmiksowania.
  6. Dodaj bazylię i zmiksuj zupę na gładki krem.