Zupa krem z dyni

- Krok 1Cebulę, czosnek, paprykę i koper włoski umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °C na około 30 minut.
- Krok 2Warzywa obierz.
- Krok 3W garnku podsmaż na oliwie jedną cebulę, dodaj przyprawy, smaż chwilę, po czym dodaj przygotowane, upieczone warzywa.
- Krok 4Całość zalej 500 ml wody oraz 200 ml soku pomarańczowego, dodaj śmietanę, kostkę Knorr oraz przyprawy. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj powoli przez około 10 minut.
- Krok 5Zupę zmiksuj, a następnie przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i wódką anyżową.
- Krok 6Podawaj z łyżką śmietany, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jeśli raz skosztujesz, z pewnością do niego wrócisz. Przyciąga wyrazistym smakiem i kusi słodko-cierpkim zapachem. Imbiru z Nigerii używaj do słodkich wypieków, puddingów, domowych przetworów oraz żeberek. Jest niezastąpiony do zimowych napojów i letnich sorbetów malinowych.

Zupa krem z dyni
Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Proponowana tutaj zupa krem z dyni stanowi połączenie delikatnej słodyczy soku pomarańczowego i pieczonego miąższu dyni, a także wyrazistej papryki. Przyrządza się ją z przyprawami, takimi jak imbir, pieprz biały czy kmin rzymski. Dodatkiem warzywnym jest też koper rzymski, którego intensywny smak staje się nieco łagodniejszy po upieczeniu. Gładki krem podaje się z łyżką gęstej śmietany. Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni będzie doskonale smakować, jeśli zaserwujesz ją z kaszą jaglaną i odrobiną czarnuszki. Jako uzupełnienie sprawdzi się także grillowana bagietka albo świeży razowy chleb. Przed podaniem zupy na stół możesz też udekorować ją pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką. W takiej wersji potrawa będzie smacznym ciepłym daniem podczas przyjęcia lub szybkim warzywnym obiadem. Zobacz, jak ją przygotować. Zapoznaj się z naszym przepisem.