Przygotowanie |
Krok 1 |
Włoszczyznę oczyść, pokrój i wraz z kurczakiem wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj rosół. |
Krok 2 |
Mięso wyciągnij i oddziel od kości. |
Krok 3 |
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odlej 2 litry czystego rosołu i ugotuj w nim ziemniaki. |
Krok 4 |
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pory w plastry i zeszklij razem na patelni, po czym duś około 10 minut. |
Krok 5 |
Wrzuć do rosołu z ziemniakami, dodaj 4 łyżki rzeżuchy i gotuj około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw. |
Krok 6 |
Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Bułkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i zarumień na maśle*. |
Krok 7 |
W talerzu umieść mięso, zalej zupą, posyp jajkiem i grzankami, ozdób rzeżuchą.
*Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |