Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą

Składniki:

  • ziemniaki - 7 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 125 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 3 sztuki
  • rzeżucha - 10 łyżek
  • masło - 2 łyżki
  • kurczak - 1 sztuka
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • bułka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oczyść, pokrój i wraz z kurczakiem wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj rosół.
  2. Mięso wyciągnij i oddziel od kości.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odlej 2 litry czystego rosołu i ugotuj w nim ziemniaki.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pory w plastry i zeszklij razem na patelni, po czym duś około 10 minut.
  5. Wrzuć do rosołu z ziemniakami, dodaj 4 łyżki rzeżuchy i gotuj około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw.
  6. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Bułkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i zarumień na maśle*.
  7. W talerzu umieść mięso, zalej zupą, posyp jajkiem i grzankami, ozdób rzeżuchą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.