Zupa krem z kalafiora
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior mały - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - biała część - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • mleko - 2 szklanki
  • bulion - 3 szklanki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki - 2 sztuki
  • ser żółty tarty - 50 gramów
  • serek topiony - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować bulion z mlekiem. Kalafior podzielić na różyczki, pietruszkę, por i seler pokroić na plasterki i wrzucić do wywaru. Marchewkę włożyć w całości. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować wyciągając wcześniej marchewkę. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sery, przyprawy. Gorący krem podawać w kokilkach, udekorowany szczypiorkiem i posypany groszkiem ptysiowym. Smacznego! :)