Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 15 sztuk
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • por - biała część - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • margaryna - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • serek topiony śmietankowy - 100 gramów
  • groszek ptysiowy - 3 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • woda - 600 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry i przesmaż w garnku na margarynie.
  2. Cebulę, czosnek oraz pora pokrój drobno i dodaj do pieczarek. Wymieszaj i duś chwilę razem.
  3. Wlej 600 ml wody i zagotuj. Dodaj kostkę Knorr, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.
  4. Zupę zmiksuj. Serek pokrój i dodawaj po kawałku do zupy cały czas mieszając, do momentu aż serek się całkowicie rozpuści. Gotową zupę podawaj z ptysiowym groszkiem. Z jogurtu narysuj na zupie grzybka. Z listków pietruszki zrób otaczającą go trawę.