Zupa krem z zielonego groszku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mrożony groszek - 4 szklanki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • oliwa - 50 mililitrów
  • woda - 6 szklanek
  • serek mascarpone - 4 łyżki
  • świeży koperek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej olej i podsmaż chwilę posiekany czosnek oraz umytego i pokrojonego w plastry pora.
  2. Wlej wodę i dodaj pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr.
  3. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp cały groszek i poczekaj, aż zupa ponownie się zagotuje.
  4. Następnie zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj zupę na gładki krem.
  5. Natychmiast rozlej do miseczek. Zupa powinna być jasna i zielona. Na wierzchu zupy nałóż łyżką serek i udekoruj gałązkami koperku.