Zupa krem ze szpinaku
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak (może być mrożony) - 750 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 500 mililitrów
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuszczamy masło, na którym szklimy drobno posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Po 3 minutach dodajemy niedbale posiekane, ale dokładnie wcześniej umyte liście szpinaku.
  2. Dusimy warzywa kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zalewamy bulionem.
  3. Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku i zakwaszamy sokiem z cytryny.
  4. Taki krem doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!