Zupa królewska
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z kurczaka - 600 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • woda - 1.5 litrów
  • marchew - 1 sztuka
  • mąka - 3 łyżki
  • korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • por - 0.5 sztuk
  • seler - 0.5 sztuk
  • groszek ptysiowy
  • śmietana 18% - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i zalej 1,5 litra wody.
  2. Warzywa obierz, pokrój i dodaj do zupy.
  3. Dodaj jeszcze kostkę Knorr i gotuj do czasu, kiedy wszystko zmięknie.
  4. Kurczaka wyjmij, zmiel i dodaj do przecedzonego wywaru.
  5. Zmieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do zupy. Zagotuj, aż lekko zgęstnieje.
  6. Na talerz wsyp groszek ptysiowy, zalej zupą, a na koniec posyp posiekanym koperkiem.