Zupa kukurydziana z chrupiącą chorizo

29


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
udko z kurczaka bez skóry i kości4 sztuki
ziemniaki2 sztuki
mleko500 mililitrów
mąka1 łyżka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
cebula1 sztuka
ostra papryczka chipotle1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
papryczka chili0.5 sztuk
pomidor średni 2 sztuki
słodka kukurydza2 słoiki
świeża natka kolendry1 pęczek
kiełbasa chorizo pikantna100 gramów
chipsy kukurydziane100 gramów
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę, cebulę i chili pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozetrzyj na pastę, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Pomidory pokrój w większą kostkę , kiełbasę pokrój w plastry, posiekaj natkę kolendry.
Krok 2
Mięso oprósz w mieszance mąki i przyprawy do złotego kurczaka, która sprawi, że mięso będzie soczyste. Tak zamarynowanego kurczaka podsmaż na złoty kolor na patelni na rozgrzanej Ramie, usmażone mięso przełóż na bok.
Krok 3
Następnie podsmaż kiełbasę, tak aby zrobiła się chrupiąca, ją również przełóż na bok. Teraz dodaj cebulę, chili i roztarty czosnek, smaż wszystko razem, aż cebula zrobi się szklista.
Krok 4
Przełóż wszystko do garnka, wlej litr wody, dodaj mleko, papryczkę chipotle i ziemniaki oraz 2 puszki kukurydzy.
Krok 5
Zupę gotuj około 30 minut, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie, dodaj kostki rosołowe Knorr, aby doprawić zupę do smaku. Gotuj wszystko razem jeszcze 5 min.
Krok 6
Następnie zupę dokładnie zmiksuj w kielichu blendera i przecedź przez drobne sito. Powstały krem kukurydziany podawaj z kawałkami kurczaka, kawałkami kiełbasy chorizo, łyżką śmietany, chipsami, pomidorami i natką kolendry.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl