Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami
  • 160 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kukurydza słodka w puszce - 4 opakowania
  • krewetki 16/30 - 30 sztuk
  • Przyprawa Cajun Knorr - 1 opakowanie
  • biała cebula - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • mleko - 200 mililitrów
  • olej - 80 mililitrów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • ser cheddar - 200 gramów
  • kości wędzone wieprzowe - 500 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • biała część pora - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • ciasto filo - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • jajko - 1 sztuka
  • masło - 100 gramów
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść obrane warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę). Dodaj wędzone kości wieprzowe. Całość zalej 2 litrami wody i gotuj ok. 2 godziny, do momentu aż powstanie intensywny wywar mięsno-warzywny. Następnie przecedź go. Powinieneś otrzymać ponad 1 litr wywaru.
  2. Ser zetrzyj na tarce, a natkę kolendry posiekaj. W jednej miseczce umieść roztopione masło, a w drugiej roztrzep jajka.
  3. Cebulę, paprykę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę odłóż na bok, a cebulę i czosnek podziel na dwie części. Pierwszą część podsmaż w garnku, dodaj odcedzoną kukurydzę z puszki, wywar, kostki rosołowe, śmietanę i mleko. Zupę gotuj ok. 20 minut, po czym przelej do kielicha miksera. Całość dokładnie rozdrobnij i przecedź przez sito z drobnymi oczkami.
  4. Na patelni podsmaż pozostałą część cebuli i czosnku oraz paprykę. Dodaj obrane krewetki. Całość smaż przez 4–6 minut, aż zmienią kolor. Krewetki odstaw na bok, aby przestygły, po czym posiekaj wszystko nożem, dodaj ser i natkę kolendry. Farsz dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr oraz odrobiną soli.
  5. Rozmrożone ciasto filo rozłóż na desce i wykrój z niego kwadraty wielkości 15 cm x 15 cm. Resztę ciasta schowaj.
  6. Aby uformować pierożek, przygotuj dwa płaty ciasta, posmaruj je masłem. Na środek ciasta nałóż sporą ilość farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i sklej, łącząc je ze sobą na ukos. Gotowe pierożki smaż z obu stron na złoty kolor na patelni na większej ilości średnio rozgrzanego oleju. Po usmażeniu pierożki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zupę kukurydzianą podawaj na talerzu wraz z pierożkiem.