Zupa kukurydziana z pierożkami i krewetkami

1


Łatwe


160 min.


5 os.

Składniki
kukurydza słodka w puszce4 opakowania
krewetki 16/3030 sztuk
Przyprawa Cajun Knorr1 opakowanie
biała cebula2 sztuki
śmietana 18%200 mililitrów
mleko200 mililitrów
olej80 mililitrów
ząbek czosnku4 sztuki
ser cheddar200 gramów
kości wędzone wieprzowe500 gramów
marchew1 sztuka
seler0.5 sztuk
korzeń pietruszki2 sztuki
biała część pora 1 sztuka
Rosół z kury Knorr2 sztuki
ciasto filo1 opakowanie
czerwona papryka1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
jajko1 sztuka
masło100 gramów
sól1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
W garnku umieść obrane warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę). Dodaj wędzone kości wieprzowe. Całość zalej 2 litrami wody i gotuj ok. 2 godziny, do momentu aż powstanie intensywny wywar mięsno-warzywny. Następnie przecedź go. Powinieneś otrzymać ponad 1 litr wywaru.
Krok 2
Ser zetrzyj na tarce, a natkę kolendry posiekaj. W jednej miseczce umieść roztopione masło, a w drugiej roztrzep jajka.
Krok 3
Cebulę, paprykę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę odłóż na bok, a cebulę i czosnek podziel na dwie części. Pierwszą część podsmaż w garnku, dodaj odcedzoną kukurydzę z puszki, wywar, kostki rosołowe, śmietanę i mleko. Zupę gotuj ok. 20 minut, po czym przelej do kielicha miksera. Całość dokładnie rozdrobnij i przecedź przez sito z drobnymi oczkami.
Krok 4
Na patelni podsmaż pozostałą część cebuli i czosnku oraz paprykę. Dodaj obrane krewetki. Całość smaż przez 4–6 minut, aż zmienią kolor. Krewetki odstaw na bok, aby przestygły, po czym posiekaj wszystko nożem, dodaj ser i natkę kolendry. Farsz dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr oraz odrobiną soli.
Krok 5
Rozmrożone ciasto filo rozłóż na desce i wykrój z niego kwadraty wielkości 15 cm x 15 cm. Resztę ciasta schowaj.
Krok 6
Aby uformować pierożek, przygotuj dwa płaty ciasta, posmaruj je masłem. Na środek ciasta nałóż sporą ilość farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i sklej, łącząc je ze sobą na ukos. Gotowe pierożki smaż z obu stron na złoty kolor na patelni na większej ilości średnio rozgrzanego oleju. Po usmażeniu pierożki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Zupę kukurydzianą podawaj na talerzu wraz z pierożkiem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl