Zupa kwaśno-pikantna
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z kurczaka bez kości - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • makaron sojowy - 550 gramów
  • grzyby Mun suszone - 8 sztuk
  • pędy bambusa - 1 opakowanie
  • woda - 1 litr
  • groszek mrożony - 2 łyżki
  • tofu - 100 gramów
  • dymka - 2 sztuki
  • sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • sok pomidorowy - 1.5 łyżek
  • jajko - 1 sztuka
  • imbir - 1 sztuka
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • ocet - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.
  2. Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.
  3. Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.
  4. Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
  5. Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.
  6. Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.
  7. W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.