Zupa kwaśno-pikantna

101


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mięso z kurczaka bez kości 200 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
makaron sojowy 550 gramów
grzyby Mun suszone8 sztuk
pędy bambusa1 opakowanie
woda1 litr
groszek mrożony2 łyżki
tofu100 gramów
dymka 2 sztuki
sos sojowy jasny1 łyżka
sok pomidorowy1.5 łyżek
jajko1 sztuka
imbir1 sztuka
chili mielone0.5 łyżeczek
mąka kukurydziana1 łyżka
ocet2 łyżki
olej sezamowy1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2
Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.
Krok 3
Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.
Krok 4
Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
Krok 5
Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.
Krok 6
Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.
Krok 7
W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl