Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew (obrana i pokrojona) - 1 kilogram
  • ząbek czosnku zmiażdżony - 1 sztuka
  • drobno posiekana cebula - 1 sztuka
  • kawałek startego świeżego imbiru - 1 sztuka
  • drobno posiekana papryczka chilli - 1 sztuka
  • curry - 1 łyżka
  • trawa cytrynowa - 1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
  • jogurt grecki - 200 mililitrów
  • śmietanka 18% - 200 mililitrów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek, imbir oraz chilli podsmażamy na patelni przez 3-5 minut. Dodajemy marchewkę, curry, trawę cytrynową oraz skórkę pomarańczową, zmniejszamy płomień gazu i podgrzewamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie podsmażone warzywa zalewamy bulionem przygotowanym z litra wody i bulionetki drobiowej Knorr, jogurtem oraz śmietanką, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kwadrans. Kiedy marchewka zmięknie miksujemy całość blenderem, doprawiamy do smaku.
  2. Zupę rozlewamy do miseczek, doprawiamy do smaku, przed podaniem polewamy śmietanką i posypujemy curry.