Zupa „Meksykańska”

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 0.5 kilogramów
  • kostka rosołowa wołowa - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • puszka pomidorów konserwowych - 1 sztuka
  • puszka czerwonej fasolki - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • czosnek granulowany - 1 gram
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umytą paprykę chilli i czerwoną paprykę najpierw pokroić w drobną kostkę.
  2. Następnie przygotować 1 litr wody w garnku i wstawić na gaz tak, by się nieco podgrzała. W międzyczasie dorzucić kostkę rosołową. Po rozpuszczeniu kostki rosołowej do wody wrzucić oba rodzaje papryki. Poczekać do momentu zagotowania.
  3. Kiedy już woda z paprykami się zagotuje, dodać do całości puszkę pomidorów. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu fasolkę, również odsączoną.
  4. W międzyczasie należy posiekać cebulkę w drobna kostkę. Następnie podsmażyć ja na patelni tak, by się delikatnie zarumieniła, po czym dodać do niej mięso mielone, sól i pieprz. Wszystko podsmażyć i dodać do zupy.
  5. Całość gotować na małym ogniu i dodać sambal oelek. Na koniec do smaku można dodać jeszcze czosnek granulowany oraz doprawić według uznania.