Zupa Mulligatwny

10


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
filety z udek z kurczaka300 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
czerwona soczewica200 gramów
limonka1 sztuka
świeży imbir20 gramów
ząbek czosnku4 sztuki
szalotki4 sztuki
kmin rzymski1 łyżka
zmielone ziarna kolendry1 łyżka
żółta curry madras2 łyżki
papryczka chilli1 sztuka
olej90 mililitrów
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Namocz soczewicę i zostaw na noc w wodzie. Pokrój kurczaka w centymetrową kostkę. Szalotki, chilli, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie, przyciskając do deski płaską stroną noża, rozgnieć prawie na jednolitą masę, w tym celu możesz też użyć moździerza.
Krok 2
Rozgrzej w garnku olej, wrzuć do środka przyprawy: kumin, ziarna mielonej kolendry i mieszankę curry. Smaż wszystko razem przez chwilę. Następnie dodaj kurczaka, chilli i szalotki oraz powstałą pastę. Smaż około 10 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby przyprawy i kurczak się nie przypalił.
Krok 3
Dodaj czerwoną soczewicę, całość zalej 1,5 litrem wody, dodaj bulionetkę Knorr, zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka.
Krok 4
Zupę dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl