Zupa ogórkowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • włoszczyzna - 1 sztuka
  • skrzydełka kurczaka - 6 sztuk
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • ryż - 3 szklanki
  • śmietana 18% - 300 mililitrów
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu. Można przygotować go z samej kostki bulionowej, jednak dla pełniejszego smaku warto dodać włoszczyznę i kurczaka.
  2. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka. Kurczaka dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1, 5l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 kostki bulionowe. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
  4. Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  6. Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.
  7. Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą. Smacznego!