Zupa ogórkowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 2 sztuki
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • woda - 2 litry
  • duże ogórki kiszone - 3 sztuki
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • woda z ogórków kiszonych - 1 szklanka
  • ziemniaki lub ryż
  • świeży koperek - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj marchew oraz pietruszkę, następnie ugotuj w 2 l wody.
  2. Do gotującej się wody dodaj jedną bulionetkę Knorr.
  3. Poszatkuj ogórki i dodaj je, gdy pozostałe warzywa się ugotują. Pogotuj je do zmięknięcia ogórków. Następnie wlej szklankę wody z ogórków i zagotuj.
  4. Następnie roztrzep w wodzie śmietanę i dodaj do ugotowanej zupy. Pogotuj ją jeszcze przez 5 minut, po czym podawaj z ziemniakami lub ryżem.