Zupa ogórkowa na wędzonce
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Zupa ogórkowa Knorr - 2 opakowania
  • wędzonka lub kości wędzone - 200 gramów
  • marchewka - 1 sztuka
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • koperek - 1 pęczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 ziarna
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż wędzonkę, liść oraz ziele. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar gotuj 20-25 minut.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości w wywarze. Pod koniec gotowania wyjmij wędzonkę.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i dodaj do wywaru.
  4. Zawartość opakowań Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do wywaru. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 8 minut.
  5. Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek. Do zupy możesz również dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany.