Zupa ogórkowa z grzankami

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • pieprz
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • sól
  • mąka - 0.5 łyżek
  • masło
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • ogórki kiszone - 5 sztuk
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • skórka z cytryny - 0.5 łyżeczek
  • posiekana pietruszka - 2 łyżki
  • czerstwe pieczywo - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz włoszczyznę i cebule pokrój w kostkę, pora w plastry.
  2. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około pół godziny. Dołóż starte na tarce o dużych oczkach ogórki.
  4. Gotuj jeszcze około 15 minut. Śmietanę rozetrzyj z żółtkiem i mąką na gładko. Wlej ostrożnie do zupy, podgrzej.
  5. Pokrojone w kostkę kromki zrumień na maśle, wymieszaj z natką, czosnkiem i skórką cytrynową, smaż minutę. Zupę przypraw sola oraz pieprzem , posyp grzankami.