Zupa ogórkowa z ryżem
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udko kurczaka - 1 sztuka
  • woda - 2 litry
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • lubczyk - 2 gałązki - 1 sztuka
  • pieprz - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ryż - 0.5 szklanek
  • kiszone ogórki - 6 sztuk
  • sól i pieprz do smaku - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 0.5 szklanek
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wkładam 1 udko z kurczaka i zalewam wodą (ok. 2 litrów). Dodaję 1 marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, 2 ząbki czosnku (wszystkie warzywa oczywiście obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki). Dodaję przyprawy: 2 gałązki świeżego lubczyku, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki przyprawy uniwersalnej.
  2. Całość gotuję ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzam wywar. Wsypuję do niego pół szklanki ryżu i 5 - 6 ogórków kiszonych startych na grubej tarce.
  3. Udko z wywaru obieram i mięso pokrojone na mniejsze kawałki również dokładam do gotującej się na małym ogniu zupy. Od czasu do czasu mieszam, żeby mi ryż nie przywarł do garnka.
  4. Również marchewkę z wywaru kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Gotuję całość do momentu gdy ryż będzie miękki. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
  5. Na koniec wlewam do zupy pół szklanki śmietany 30%. Zupę nalewam na talerze i każdą porcję posypuję natką pietruszki.