Zupa ogórkowo-orzechowa

Składniki:

  • Zielone ogórki - 3 sztuki
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • orzechy włoskie posiekane - 4 łyżeczki
  • jogurt naturalny - 1 litr
  • cebula - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 0.25 sztuk
  • por - 0.5 sztuk
  • szczypiorek - 2 łyżki
  • pietruszka natka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, seler, por i pietruszkę oczyść i pokrój na mniejsze części. Zalej 1 litrem wody.
  2. Dodaj Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr i ugotuj esencjonalny bulion. Po tym czasie przecedź go. odstaw do ostygnięcia
  3. Obierz połowę ogórków i zmiksuj. Połącz je z bulionem.
  4. Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
  5. Warzywa wymieszaj z wywarem.
  6. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok i skórkę z jogurtem i dodaj do zupy.
  7. Dopraw roztartym czosnkiem i pieprzem. Odstaw na kilka godzin. Upraż orzechy na patelni i dodaj po łyżce do każdej porcji oprószone natką pietruszki.