Zupa paprykowa po hiszpańsku

0


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
2 łyżki oliwy
3 duże posiekane cebule
1 kg czerwonej papryki oczyszczonej z pestek i pokrojonej w cienkie paseczki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w drobną kostkę
śmietana 18%1 łyżka
Przyprawa w mini kostkach Ostre papryczki Knorr2 sztuki
natka do dekoracji
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj litr wody, wrzuć kostki rosołowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do szybkowaru wlej oliwę, do zimnej włóż cebulę i smaż 3 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodaj paprykę, smaż kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. Wlej bulion, zagotuj, wrzuć ziemniaki. Zmniejsz ogień, zamknij szybkowar, gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie, a następnie zmiksuj zupę za pomocą „żyrafy”, czyli blendera. Gdy zupa będzie jednolita, ustaw ją ponownie na małym ogniu, dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw pokruszonymi minikosteczkami oraz – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Przed podaniem możesz udekorować natką.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl