Zupa paprykowa po hiszpańsku

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 duże posiekane cebule
  • 1 kg czerwonej papryki oczyszczonej z pestek i pokrojonej w cienkie paseczki
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • Przyprawa w mini kostkach Ostre papryczki Knorr - 2 sztuki
  • natka do dekoracji
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki rosołowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do szybkowaru wlej oliwę, do zimnej włóż cebulę i smaż 3 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodaj paprykę, smaż kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. Wlej bulion, zagotuj, wrzuć ziemniaki. Zmniejsz ogień, zamknij szybkowar, gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie, a następnie zmiksuj zupę za pomocą „żyrafy”, czyli blendera. Gdy zupa będzie jednolita, ustaw ją ponownie na małym ogniu, dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw pokruszonymi minikosteczkami oraz – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Przed podaniem możesz udekorować natką.