Zupa Pho Bo z Wietnamu

21


Łatwe


450 min.


4 os.

Składniki
kości wołowe 2 kilogramy
mięso wołowe, np. antrykot1 kilogram
cebula2 sztuki
korzeń selera1 sztuka
marchewka2 sztuki
gwiazdki anyżu4 sztuki
pieprz czarny ziarnisty10 ziaren
świeży imbir200 gramów
strąk ostrej papryczki chili5 sztuk
młoda cebulka ze szczypiorem1 pęczek
kawałek trawy cytrynowej8 sztuk
natka kolendry1 pęczek
krewetki suszone 10 gramów
makaron ryżowy cienki vermicelli1 opakowanie
sos sojowy light do smaku0.5 łyżeczek
sos rybny do smaku0.5 łyżeczek
główka czosnku2 sztuki
kapusta pekińska200 gramów
laska cynamonu1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kości i mięso wołowe zalej 8 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierz powstałą pianę. Dodaj warzywa i gotuj co najmniej 6 godzin na wolnym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.
Krok 2
Dodaj wtedy jedno przecięte na pół chili, korę cynamonu, gwiazdki anyżu, trawę cytrynową, ziarenka czarnego pieprzu, spory kawałek imbiru pokrojonego w plastry, 5 ząbków czosnku, suszone krewetki. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 1 godzinę.
Krok 3
Wywar przecedź, zachowując jednak mięso. Wywar dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym, w razie potrzeby także odrobiną soli.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj dodatki do zupy: pokrój w plastry pozostałe chili i czosnek, młodą cebulkę, posiekaj kapustę pekińską, natkę kolendry.
Krok 5
Makaron ryżowy vermicelli zalej gotującą się wodą, odstaw na 20 minut, po tym czasie przelej go zimną wodą i przesiekaj nożem. Mięso z gotowania porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w oddzielnych miskach. Podawaj czysty wywar, aby każdy mógł nałożyć sobie dodatki według własnych upodobań.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl