Zupa Pho z wołowiną
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 500 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • makaron ryżowy - 500 gramów
  • sos rybny - 80 mililitrów
  • kiełki fasoli - 150 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • cebule dymki - 2 sztuki
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • papryczki chili - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • limonka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę białą obierz i pokrój w ćwiartki. Przypal w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez 10 minut. Następnie wstaw wywar, zalewając cebulę i oczyszczoną polędwicę, 3 litrami wody.
  2. Dodaj do wywaru bulionetkę Knorr, gotuj przez około 40 minut.
  3. Następnie wyjmij mięso i przecedź pozostałą zupę. Mięso pokrój w cienkie paski.
  4. Dodaj do zupy mięso, posiekany imbir i czosnek, wyciśnięty sok z limonki oraz sos rybny. Ponownie zagotuj.
  5. Odlej część zupy do miski i namocz w niej makaron. Jak będzie miękki, przekładaj do miseczek, a pozostała zupę wlej z powrotem do garnka.
  6. Posiekaj drobno papryczki chilli (możesz usunąć nasiona), bazylię i kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie paski, szczypiorek w centymetrowe kawałki.
  7. Warzywa i zioła połóż na makaronie i zalej gorącym wywarem z mięsem. Podawaj natychmiast.