Zupa pieczarkowa z ciemnym piwem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • boczek w plastrach - 100 gramów
  • Kremowa zupa pieczarkowa Knorr - 1 opakowanie
  • wywar z mięsa i warzyw - 600 mililitrów
  • cebula - 100 gramów
  • ciemne piwo - 200 mililitrów
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów
  • śmietana - 100 mililitrów
  • szczypior - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę podsmaż w garnku, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  2. Całość zalej gotowym wywarem mięsno warzywnym, gotuj około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kremową zupę pieczarkową Knorr wymieszaj z piwem, dodaj do gotującego się wywaru, gotuj około 4 minut.
  4. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, dodaj do zupy, garnek natychmiast odstaw na bok, już nie gotuj. Zupę podawaj posypaną pokrojonym szczypiorem.