Zupa piwna
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • piwo jasne - 1.5 litrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • masło - 3 dekagramy
  • mąka - 2 dekagramy
  • żółtka - 4 sztuki
  • przecier z jabłek gotowanych - 10 dekagramów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • płynny miód - 5 łyżek
  • starta skórka z cytryny
  • grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  2. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
  3. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
  4. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
  5. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.