Zupa pomidorowa chlebem zagęszczana
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • czerstwy chleb kromki - 6 sztuk
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 litr
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory lekko nacinamy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki.
  2. Kroimy je w kawałki i wkładamy do garnka.
  3. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut.
  4. Gdy pomidory już puszczą sok, miksujemy je blenderem na jednolitą masę.
  5. Dodajemy pokrojone w kostkę kromki pieczywa oraz bulion.
  6. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dogotowujemy jeszcze kilka minut.
  7. Doprawiamy do smaku przyprawą Delikat. Smacznego!